Település:
Pest megye, Diósd

Létrehozva:
2022-01-15 18:53:21


Rádió- és televízió múzeum


A rádióállomás egykori adótermében mamár múzeum működik.

1995. december 1-jén, a magyar rádió műsorszórás megindulásának 70. évfordulóján nyílt meg a múzeum, a rádióállomás egykori adótermében és a csatlakozó kisebb helyiségekben.  A befogadó épület egykor jelentős rövidhullámú rádióállomás volt.  A múzeum a város nyugati magaslatán található. A magyar rádiózás és televíziózás történetét, a stúdiók, az adók, és vevő berendezések fejlődésének bemutatásával ismerhetjük meg.
Az építkezés 1942-ben kezdődött Schármár Jenő postamérnök, illetve Tolly Róbert tervei alapján. A műszaki berendezéseket a posta a német Telefunken cégtől rendelte meg. A háború azonban leállította az építkezést, és csak utána folytatódott.

Az adást 1949-ben kezdték meg 2 db 0,4 kW-os kisadóval. 1950-ben működésbe lépett 2 db 100 kW teljesítményű Standard gyártmányú adó. Ezzel a teljesítményt és az antennák kialakítását figyelembe véve Közép-Európa legjelentősebb rövidhullámú adóbázisa lett.

A későbbiekben létesülő rádió- és televízióállomások alapító személyzetét nagy részben Diósd biztosította. Néhány évtized múlva a Magyar Rádió csökkentette külföldre sugárzott adásait, majd működése teljesen megszűnt.
1995-ben (a rádió feltalálásának centenáriuma és a Magyar Rádió műsorszórásának 70. évfordulója alkalmából) az épületben Rádió- és Televízió Múzeum kezdte meg működését. A múzeumban a magyar rádiózás és televíziózás történetét, a stúdiók, az adók, és vevő berendezések fejlődésének bemutatásával ismerhetjük meg. A rendkívül gazdag technikai anyagban a látogató felfedezheti a Telefonhírmondót, a szikratávírót, láthat stúdiótechnikai és hangrögzítő berendezéseket, detektoros rádiókat, lemezjátszókat, régi televíziókészülékeket, megtekintheti a Nobel-díjas fizikus akadémikus, postamérnök Békésy György emlékszobáját, valamint a mennyezetig felmagasodó polcokon kiállított vevőberendezések katalógusa található. Találunk itt a magyar rádió muzeális berendezéseivel egy stúdiót és technikai szobát is. A csatlakozó folyóson a katonai hírközlés és a rádióamatőrök emlékei sorakoznak. Az épület parkjában kültéri rádió- és tévéfelszerelések, antennák, honvédségi fényszórók sorakoznak. A látogatók a sétányon végighaladva megnézhetik a magyar tudósokat, mérnököket, konstruktőröket ábrázoló emlékoszlopokat. A kert kilátóteraszán elhelyezett távcsővel megszemlélhetjük a Csepel szigetéről idelátszó Lakihegyi szivar alakú antennatornyot, és nem utolsósorban a mellvédről gyönyörködhetünk Diósd és környéke szép panorámájában.
 

Forrás:

utazzitthon.hu

diosd.hu

postamuzeum.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »