Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-07-22 14:38:20

Cikk írója:
Léner Katalin


Farkasalmalepke


A farkasalmalepke védett, a Vörös Könyvben szereplő lepkefaj.

 

Leírása

A hímek szárnyhossza 2,6 cm, a nőstényeké valamivel nagyobb, egyébként teljesen egyformák. Teste fekete, potroha szelvényein narancssárga oldalpöttyök láthatók. Jellegzetes rajzolata és szárnyformája alapján könnyű felismerni, más hazai fajjal nem téveszthető össze. Alapszíne sárga, fekete rajzolattal, a hátulsó szárnyakon piros szegélypontokkal.

 

Élőhelye

Meleg és száraz vidékek, főként felhagyott szőlők, gyümölcsösök 1000 m magasságig. A Tétényi-fennsík útszegélyein, csalitos részein sokfelé láthatjuk ezt a gazdag rajzolatú nappali lepkét.

 

Elterjedése

Legészakabbra Alsó-Ausztriában és Csehország néhány pontján találták. A mediterráneumban igen elterjedt, előfordul Oroszország és Törökország európai területein.

 

Gyakorisága

A Kárpát-medence belsejében gyakori, de a hegyvidéken szórványos és ritka.

 

Repülési ideje

Egyetlen nemzedéke a húsvéti időszakban, április-májusban repül.

 

Tápnövénye

A lepke a hernyó tápnövényeiről kapta nevét, mivel mindig annak közelében fordul elő. Hernyója kizárólag a farkasalmafélék (Arisolochiaceae) leveleit fogyasztja. A farkasalma azonban sokkal gyakoribb, mint a lepke, ezért nem biztos, hogy ahol a farkasalma nő, a lepkére is rábukkanunk.

 

Egyéb

A nyugati országokban a farkasalmalepke az utóbbi időkben igen megritkult, ezért fokozott védelmet igényel. Nálunk még gyakori, de ahol a mezőgazdasági művelés intenzívebbé válik, száma megfogyatkozhat vagy el is tűnhet. Délnyugat-Európában a spanyol farkasalmalepke váltja fel, amelynek rajzolatában sokkal több a piros elem.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: DianeJLH

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »