Töltött karalábé zöldséges rizzsel

Hozzávalók
- 4 karalábé (kb. 35 dkg-osak),
- 20 dkg sárgarépa,
- 2 evőkanál vaj,
- 15 dkg hosszú szemű rizs,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 ág bazsalikom,
- 1 szelet toast kenyér,
- 20 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen),
- 1-2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejszín,
- 2 ág petrezselyemzöld,
- 1/2 csokor turbolya,
- citromlé, só, őrölt bors,
- a díszítéshez zöld-fűszerek.
Elkészítés
A megtisztított karalábék tetejét levágjuk, belsejükből karalábévájóval golyókat vájunk. A kivájt karalábékat forrásban lévő, sós vízben 12 percig főzzük. Kivesszük, és a főzőléből 2, 5 dl-t kimérünk. A lekapargatott, megmosott, megtörölt sárgarépákat hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük. 1 evőkanál felhevített vajon a sárgarépát és a karalábégolyókat megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, és 15-20 perc alatt puhára főzzük.
Fogyasztás előtt a zöldségekről a felesleges levet leöntjük. Az apróra felkockázott vöröshagymát, a bazsalikomleveleket és a ledarált toast kenyeret a darált hússal összekeverjük, majd a felhevített olajon kevergetve megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a karalábékba tömjük. A töltött karalábékat tepsibe ültetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-15 percig sütjük. A maradék megolvasztott vajon a lisztet megpirítjuk, 2 dl főzőlevél és a tejszínnel felöntjük, majd kevergetve felforraljuk. Belevegyítjük a felaprított petrezselyemzöldet és turbolyát, majd sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A töltött karalábékat a zöldséges rizzsel és a mártással tányérokon elosztjuk. Friss zöld-fűszerekkel díszítjük.
Forrás:
hu.wikibooks.org
Felső kép: thespruceeats.com
Városi magazin cikkek









Helyi látnivalók






Helyi szolgáltatók


